Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Uitwisselingsproject voor huisartsenErpe-Mere/Nieuwerkerken - De patiënten die deze week in Bambrugge naar de huisarts liepen, werden geconfronteerd met een Bulgaarse arts die de raadplegingen meevolgde. Dokter Todor Ivanov Todorov maakt, op uitnodiging van huisartsenkring Asklepios Erpe-Mere/Nieuwerkerken, gedurende een week kennis met het thuiszorgsysteem in België. Naast het meekijken in een Belgische huisartsenpraktijk, bezocht hij ook het Wit-Gele Kruis. Toch stelt hij niet veel verschillen vast met zijn land.

"Geneeskunde is universeel. We werken allemaal identiek en ook de medicijnen zijn grotendeels de zelfde." Het enige groot verschil dat de Bulgaarse arts zag, was financieel. "Ik verdien als huisarts tussen de 200 en 400 euro per maand. Een consultatie bij ons kost 1 euro, maar bijna de helft van de patiënten is vrijgesteld van betaling."

Het bezoek kadert in het project van ,Home Care Service’ van de Stichting Marcel De Bisschop uit Aalst. Bedoeling is om volgend jaar een thuisverplegingsdienst in Gabrovo op te starten. Momenteel kampt men in Bulgarije met een ernstig tekort aan (thuis)verpleegkundigen. Net als hier is de job allesbehalve aantrekkelijk. De laatste veertien jaar studeerden nauwelijks verpleegkundigen af. "Bij ons wordt de gezondheidszorg volledig gecontroleerd door de staat. Ook de corruptie is er een groot probleem." Daarom schat de arts de kansen van het project niet hoog in, al is hij er vast van overtuigd dat thuisverpleging voor patiënten en artsen goed zou zijn.

;