Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere - Erpe-Mere is binnenkort twee 'dienstenchequebedrijven' rijker. Op 1 oktober 2008 starten zowel het OCMW als het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap met een eigen dienstenonderneming. "Eigenlijk komt het er op neer dat elke organisatie haar bestaande dienstverleningen nu ook aanbiedt via een dienstenonderneming. Voordeel is dat een gebruiker niet langer moet kiezen voor een persoon. Daardoor kunnen wij ziektes en verloop makkelijk opvangen", vertelt Joris Coppens van het OCMW.

"Naast de poetshulp, die we ook via het oude systeem verder blijven aanbieden, wordt ons aanbod uitgebreid met wassen en strijken, klein naaiwerk en de bereiding van maaltijden." Hierdoor wordt het aanbod van de diensten via de OCMW-dienstenonderneming identiek aan dat van de PWA. "De reden dat we voor twee verschillende ondernemingen kiezen, is zuiver oganisatorisch en gaat verder op de huidige situatie", vertelt Marie-Jeanne Temmerman van het PWA. "Vanaf 1 mei volgend jaar brengen we alle sociale diensten samen in het sociaal huis en zal de gebruiker niet meer merken bij welke onderneming hij nu precies klant is", vult OCMW-voorzitter Dirk de Rouck aan.

Voor de gebruiker verandert er verder weinig. "Via het systeem van de dienstencheques betaalt een gebruiker iets meer, maar na het fiscale voordeel is de prijs nagenoeg identiek met 4,90 euro per uur. Wij ontvangen echter 20 euro aan subsidies van de federale overheid per gepresteerd uur. Uiteindelijk zullen we er als aanbieder meer aan overhouden. Dat is ook de reden waaarom zoveel privéfirma's reeds via dienstencheques werken." Of Erpe-Mere niet te laat is, zal moeten blijken. "We zullen moeten zien in welke mate de markt al afgeschuimd is door andere onderenmingen wat betreft gebruikers en personeel." Toch maken PWA en OCMW zich sterk dat er wellicht heel wat gebruikers en personeelsleden zullen kiezen voor Erpe-Mere.

Hoeveel personeelsleden voor de ondernemingen zullen werken, is nog niet duidelijk. Bij het PWA start men met vijf halftijds tewerkgestelde krachten. Het OCMW heeft nog geen personeelsleden voorzien en wacht de aanvragen af die in september binnenkomen. "We zoeken dus nog personeelsleden", vertelt Coppens, die er aan toevoegt dat men niet werkzoekend moet zijn om in aanmerking komen. Inwoners van Erpe-Mere die meer info wensen, kunnen contact opnemen met Kelly Van Troost van het OCMW op 053/60.34.90 of Jurgens Moens van het PWA op 053/60.34.30.

;