Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Wanzele neemt afscheid van filmploegLede - De filmploeg van 'De Helaasheid der Dingen' neemt na dertien draaidagen afscheid van Wanzele, in de film Reetveerdegem. Daarmee zal het grootste deel van de film, die in slechts 35 dagen opgenomen wordt, zich afspelen in en rond het huis van 'meetje' in de Leedse deelgemeente.

ImageHet boek van Dimitri Verhulst, dat het verhaal vertelt van een dertienjarige jongen die met zijn vader en nonkels opgroeit bij zijn grootmoeder, speelt zich af rond Nieuwerkerken. Op vraag van de auteur werden alle namen gewijzigd, maar om trouw te blijven aan het oorspronkelijk verhaal, wordt zo veel mogelijk gefilmd in de streek rond Aalst. Zo waren er al opnames in Aalst, Mere, Erpe en Wanzele. Voor de cast van de film is dat een goede zaak, want enkele acteurs wonen maar een boogscheut weg. Zo woont Kenneth Vanbaeden, die de dertienjarige Gunther Strobbe speelt, in Erpe en woont Johan Helderenbergh, nonkel Breejen in de film, in het eveneens vlakbij gelegen Schellebelle. Ook Dendermondenaar Bert 'nonkel Koen' Haelvoet, en Koen De Graeve, die de rol van vader Celle op zich neemt, zijn afkomstig uit de streek.
Image"Ik groeide op in de Nijverheidsstraat in Mere en sleet er 15 mooie jaren bij de Chiro. Eigenlijk was ik beter in de streek blijven wonen. Dat zou nu heel handig geweest zijn, maar na de toneelschool ben ik, net als Bert, in Antwerpen blijven plakken", lacht Koen De Graeve. Toch vindt hij het heel leuk om in eigen streek te mogen draaien. "Zonet kwamen mijn vader en nonkel nog langs en eerder hebben we al gefilmd op mijn oude school in Aalst. Het is ongelofelijk om te voelen hoe sterk deze opnames hier in de streek leven." Een terugkeer naar zijn geboortestreek zit er echter niet in. "Ik heb inmiddels drie kinderen en voel me thuis in Berchem. Ik heb er ook een sociaal leven opgebouwd." Toch bezoekt Koen nog geregeld de regio. "Mijn broers en zussen zijn net als ik over het land uitgezworven, maar mijn vader woont nog in Mere. Die kom ik nog geregeld bezoeken."
ImageDoordat Koen uit de streek kwam, werd hij door de productie tot taalcoach gebombardeerd. "De hele film wordt opgenomen in het dialect van de streek. Omdat ik van Mere ben en school liep in Aalst, werd ik aangesteld als taalcoach. Ik heb de dialogen daarom ingesproken op cd en als huiswerk aan de andere acteurs bezorgd." Alle acteurs studeerden op die manier hun teksten in. "Enkel Kenneth diende geen dialectcursus te volgen. Hij is van Erpe en spreekt van nature zoals een jongen toen deed. Een beetje dialect en af en toe een mooie zin."

ImageDe rol zelf weegt ook door. "In de film zijn de nonkels allemaal zuipschuiten. Gelukkig drinken we op de set alcocholvrij bier, maar de sigaretten zijn wel zwaar. Onlangs rookte ik op één dag vijf pakjes Groene Michel. Dat voel je wel." Aan een lichter merk wil Koen echter niet beginnen. "Om me echt in te leven in mijn rol, wil ik het ruige zo veel mogelijk benaderen", lacht de acteur.

Alle buren komen buiten

Dat de film in de streek leeft, zie je direct wanneer je tijdens de draaidagen in de Bredestraat komt. Heel wat mensen, waaronder overburen Ingrid Van de Velde, Antoine Michiels en Marleen Huylebroeck slaan de bewegingen bijna continu gade.

ImageAntoine maakte foto’s van elke draaidag. "Ik heb er inmiddels al meer dan vijfhonderd", verklapt hij. Echtgenote Ingrid heeft, net als tal van Wanzelenaren, het boek gekocht en laat het signeren door de acteurs. "Ik heb al drie handtekeningen. Dat betekent nog een pak te gaan." Het boek blijkt door de opnames een regelrecht succes. "Het is op veel plaatsen uitverkocht en bijna niet meer te vinden", vertelt Marleen. Ook voor het buurtgevoel zijn de opnamen een goede zaak. "Doordat de mensen massaal op straat komen, leren we elkaar terug beter kennen."

Beste vakantie ooit voor jonge fans

ImageTieners Jens Baeyens, Dyllan Delvallée en Dana De Rick beleven de vakantie van hun leven. "Het is superleuk dat er eens iets te doen is in Wanzele, want buiten de kleine kermissen gebeurt hier nooit iets", vertelt Dyllan. De jongeren komen elke dag rondhangen aan de opnameset. "Van onze ouders mogen we tot negen uur ’s avonds blijven kijken. Daarna moeten we naar huis."
Doordat Jens’ nonkel het café 'Hoop in de toekomst' op het dorp openhoudt, had hij al contact met de verschillende acteurs. "Toen hoofdrolspeler Kenneth verjaarde organiseerde men voor hem een verrassingsfeestje bij mijn nonkel. Ik heb toen met hem kunnen spreken en ’t is echt een toffe gast." Ook Dana heeft het voor haar leeftijdsgenoot. "Velen lachen met zijn jaren ’80 kapsel, maar ik vind het heel mooi", vertelt ze.

Dit is het huis van mijn ‘meetje’

ImageJurgen Bonnaerens uit Erpe heeft alvast één ding gemeen met hoofdpersonnage Gunther Strobbe. "Net als Günther, woonde in dit huis mijn grootmoeder", vertelt hij. Gevraagd of er ook andere overeenkomsten zijn, haast Jurgen zich te zeggen dat dat de enige gelijkenis is. "Ik ben hier niet opgegroeid en het huis van mijn grootmoeder lag steeds piekfijn. Het is echt onvoorstelbaar om te zien hoe vuil men alles gemaakt heeft voor deze opnames." Vader Edwig en tante Edith groeiden beiden op in 'het huis van meetje' in de  Bredestraat 81. Ze vinden het wel leuk dat er letterlijk in hun geboorteplaats gefilmd wordt. Alles werd echter zo veranderd dat de film geen bekend gevoel zal opleveren. "We zullen wel weten dat de scènes hier gedraaid zijn, maar herinneringen oproepen zullen ze niet doen."

Burgemeester fier

Ook burgemeester Geert Grepdon vindt het heel plezierig dat er in Lede gefilmd werd. "Ik ben zelf afkomstig van Wanzele en ken het er dus heel goed. In het huis waar meest gefilmd werd, ben ik ook frequent binnen geweest en de familie is me goed bekend." De set zelf heeft de burgemeester niet bezocht. Of er plannen zijn om iets te doen met de bekenheid van het Wanzeelse Reetveerdegem weet Grepdon nog niet. "Door de vakantieperiode ben ik er nog niet geraakt en hebben we ook nog geen tijd gehad om daarover te denken."

;