Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Chris (46) in 158 dagen van Oordegem naar de Japanse zeeOordegem - Na de verkoop van zijn succesvolle glasvezelbedrijf heeft Kris Verhofstadt (46) uit Oordegem nog één doel: de wereld zien. De man is net terug van een zes maanden durende trip van 32.500 km met zijn jeep ‘Dee’ via Oost-Europa, de grenzen van Syrië, Irak en Afghanistan tot in Rusland en Mongolië. "De wereld is helemaal anders dan we denken", vertelt hij.

Na eerdere avonturen in IJsland en Marokko kozen Kris en zijn familie de voorbije zomer voor het totaal onbekende Mongolië als vakantiebestemming. "Oorspronkelijk idee was om onze jeep naar daar te verschepen en er een maand rond te trekken", vertelt hij. De prijs voor verscheping was echter zo duur dat Kris besloot zelf tot daar te rijden. "Niet recht op recht. Als je dan toch zo een trip maakt, wil je onderweg ook iets extra zien", lacht hij. Een ongeval met zijn motor op de Gentsesteenweg in Aalst strooide bijna roet in het eten, maar ondanks een gebroken rib en sleutelbeen vertrok de man eind maart bij hem thuis in Oordegem. "De eerste week had ik gelukkig mijn vrouw bij me." De geplande tent ruimde in het begin ook plaats voor goedkope hotelletjes. "Een tent opstellen lukte gewoon niet." Na Dresden en Praag trok hij alleen verder langs Kutna Hora, Wenen, Bratislava en Budapest. "Die laatste is de donkerste en somberste stad die ik ooit zag." Vanaf daar ging de toestand van de wegen ook fel achteruit. "Meer gaten dan asfalt." De trip ging ook door het prachtige Turkije en Iran. "Een hele voorbereiding om daar met de wagen door te mogen rijden. Het papierwerk voor deze reis kostte me vier maanden , meerdere bezoeken aan ambassades en veel creativiteit", knipoogt hij.

Wetters dialect

In tegenstelling tot Tom Waes kreeg Kris geen begeleiding in Turkmenistan. In Uzbekistan ging het langs de opgedroogde Aralzee, waar de boten liggen weg te roesten, en de prachtige bergen in Tajikstan. Daar deed hij een trekking deed met een groep onverstaanbare "bijzonder warme en vriendelijke" Russen. “De wegen daar waren ook opmerkelijk beter dan in Oost-Europa.” Hoe armer de landen waar hij door kwam, hoe groter de corruptie was. "De politie probeerde me wel duizend keer te stoppen. Buitenlanders zijn gegeerde doelwitten." Stoppen deed Chris op de duur gewoon niet meer. "Ik werd specialist in het negeren van oranje salami's en als ik dan toch moest stoppen, hield ik me van de domme. We verstonden elkaar toch niet. Ik zeverde wat in het plat Wetters dialect en bleef vriendelijk lachen. Gelukkig had ik alle tijd en gaven ze het keer op keer na een hele poos gewoon op", lacht hij. Het leverde hem een formidabele prestatie op. "Ik reed 32.500 euro zonder één enkele boete." De plaatselijke valuta vinden was vaak een uitdaging. "Als je de taal niet machtig bent en geen Arabische tekens kan lezen, ben je doof en blind." Op die manier gebeurde er ook een ongelukje met het tanken. "In Iran werd mijn tank gevuld met benzine in plaats van diesel. Een hele klus om dat weer goed te krijgen. Toch heb ik op deze trip meer geleerd en gezien dan in vijf jaar op de schoolbanken."

Slagbomen negeren

Aan durf ontbreekt het Kris dan ook helemaal niet. "Op een bepaald moment was mijn geld op en moest ik over een tolweg. Gelukkig kan je mits een flinke adrenalineopstoot links naast zo een slagboom rijden, hebben de beambten enkel een fiets en is het telefonienetwerk er zo slecht dat ze niemand kunnen verwittigen." Op het einde werd het wel bijzonder spannend. "Net voor de hereniging met mijn familie voor de start van onze gezamenlijke vakantie brak een veerpoot van mijn jeep te midden de Gobiwoestijn. Zo dicht bij mijn bestemming was dat heel erg emotioneel. Ik raakte maar 800 meter per dag vooruit, maar had geluk dat er net een vijfjarig festival in de buurt was waardoor er toch wat passage en hulp was." Enkele spannende ontmoetingen met dieren liepen eveneens goed af. “In de buurt van het Balkaschmeer kropen er ’s ochtends twee reusachtige tarantula’s vanonder mijn tent en enkele ontmoetingen met beren gebeurden zonder kleerscheuren. Telkens serieus schrikken, maar ook puur natuur”, klinkt het relativerend. Criminaliteit of agressie overkwam Kris nooit. "IK heb vooral veel vriendelijke mensen ontmoet waarmee ik - ondanks het taalprobleem - vlot een klik kon maken. Meer nog dan de prachtige zichten, was het me daar om te doen. De kaart met mijn reisroute op mijn jeep hielp gelukkig wel om duidelijk te maken waar ik mee bezig was." Het beeld dat wij in het Westen hebben is volgens Kris enorm vertekend en bijgevolg verkeerd. "Als je wil weten hoe het echt is, moet je durven gaan kijken." Na de vakantie in Mongolië, waarbij Kris met zijn echtgenote en twee tienerzonen op zijn gebruikelijke manier een maand lang door het land trok, reed Kris nog met een bocht rond China door naar Vladivostok. Daar werd de vertrouwde jeep alvast opgestuurd naar het Canadese Vancouver. "Zodat ik volgende jaar door Canada en Alaska kan trekken," besluit Kris. Andere plannen rijpen ook al. "Zo lang het mogelijk is, doe ik voort. Zuid-Amerika en Afrika zijn nog onontgonnen en de wereldkaart in mijn woonkamer helpt me om ook daarover al te dromen."

Diavoorstelling

Wie meer wil weten over de trip naar Mongolië en Vladivostok die Chris met zijn jeep deed met een budget van 10 euro per dag, kan een kijkje nemen op www.funandadventure.be en de Facebookpagina ‘Fun & Adventure’. Volgende week vrijdagavond 16 december geeft hij om 19 uur ook een diavoorstelling over zijn avonturen in het schooltje van Kwatrecht langs Biezen 2. "Iedereen is welkom en de toegang is gratis." Wegens de beperkte plaatsen wel graag vooraf inschrijven via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

;