Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Op een overleg tussen de Oost-Vlaamse burgemeesters werd deze ochtend beslist de huidige zes hulpverleningszones niet te wijzigen. Provinciegouverneur André Denys was voorstander van een grote Oost-Vlaamse zone maar zijn standpunt werd niet gedeeld door de aanwezige burgemeesters. Ook het voorgestelde compromis om het aantal zones te verminderen werd niet weerhouden.

Volgens de gouverneur zijn de zones te veelzijdig en een schaalvergroting zou ook een financieel voordeel opleveren.

Burgemeester Geert Grepdon (Open VLD) liet in eerder in HNB weten dat de gemeente Lede, om de kosten beheersbaar te houden, voorstander is van het uitbreiden van de zone waarin de brandweerkorpsen samenwerken. In de huidige zone is er slechts een beroepskorps (Aalst). Het zou wenselijk zijn dat Dendermonde bij de zone zou komen.

In totaal spraken 42 van de aanwezige burgemeesters zich uit om niet aan de huidige zones te raken. Dertien burgemeesters waren wel voorstander van een wijziging en twee hadden geen mening. Acht burgemeesters bleven afwezig op het overleg.
Het debat kwam er naar aanleiding van de wet van 15 mei 2007 die bepaalt dat alle brandweerzones "de snelste adequate hulp" moeten kunnen bieden.      

De gemeenten Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Laarne, Lede, Lierde, Ninove, Wetteren en Wichelen blijven dus tot de zone Zuid-Oost behoren. De brandweerkorpsen beschermen samen 267.538 inwoners en kunnen hiertoe rekenen op 429 vrijwilligers, 86 beroeps en 13 burgers.

;