Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Gemeente blundert: cafetaria sporthal zonder uitbaterLede - Door een blunder van de gemeente Lede beschikt sporthal De Ommegang niet langer over een cafetaria. De aangetekende kandidatuur van uitbater Dirk Droessaert (52) ging verloren op het gemeentehuis. De gemeente doorloopt daarom de toewijzingsprocedure opnieuw. Droessaert diende na 15 jaar de cafetaria te ontruimen.

Het gemeentebestuur van Lede diende na 15 jaar een nieuwe aanbesteding op te starten voor de uitbating van de cafetaria. Dirk Droessaert, die de cafetaria sinds de opening van de sporthal vijftien jaar geleden uitbaat, liet de gemeente aangetekend weten opnieuw kandidaat te zijn. De brief raakte in het gemeentehuis verloren. "Onbegrijpelijk. Zonder enig overleg starten ze plots een nieuwe aanbesteding op en dan raken ze net mijn kandidatuur kwijt. Hoe toevallig is dat allemaal? Ik begin te denken aan sabotage omdat de gemeente me hier buiten wil", stelt Droessaert. "Op het gemeentehuis draait alles vierkant. Daar mogen nu alle sporters van de sporthal voor opdraaien. Een mooi voorbeeld van een beleid zonder visie."

Omdat de gemeente het risico niet wil lopen juridisch aansprakelijk gesteld te worden, besliste ze de procedure integraal over te doen. Hierdoor is er vanaf vandaag, 1 april, geen uitbater en geen brouwer meer voor de cafetaria. Een noodoplossing, waarbij de gemeente de uitbating tijdelijk aan sportclubs wou toevertrouwen, mislukte eveneens. Geen enkele sportclub zag het zitten de cafetaria 7 dagen op 7 open te houden. "De eisen en voorwaarden die de gemeente aan de sportclubs stelde, zijn voor vrijwilligers niet realiseerbaar. Wellicht hebben verschillende clubs ook geweigerd uit solidariteit met Dirk. Het is wel heel opvallend dat de cafetaria net dient te sluiten op het moment dat de kantine van de voetbal aan de overkant van het terrein de deuren opent", vertelt een bestuurslid van een sportclub.

Asociaal

"Het is enorm asociaal van de gemeente om een duizendtal sporters die hier wekelijks langskomen in de kou te zetten. Hier komen sporters van ver uit de buurt. De ouders drinken iets en kijken intussen naar hun kinderen. Waar moeten die mensen nu heen?", vraagt Droessaert zich af. "De openingsuren van de enige alternatieven in de buurt, jeugdhuis Leeuwerik en de nieuwe kantine van voetbalclub Lede, volstaan absoluut niet."

Indien uitbater Dirk Droessaert binnen drie maanden de aanbesteding wint, mag hij de cafetaria verder uitbaten. "Ik hoop dat ik mag verder doen. De voorbije vijftien jaar zag ik hier clubs ontstaan, groeien en verdwijnen. Ik heb ook steeds genoten van de sociale contacten met en tussen de verschillende sportclubs." Wat hij de komende maanden zal doen weet hij nog niet. Een ding is wel zeker. Binnen drie maanden zal Dirk terug te zien zijn in cafetaria De Ommegang: voor of achter de toog.

Burgemeester Grepdon zit verveeld met de situatie, maar hij benadrukt dat er geen probleem is met de uitbater. "Ik begrijp dat hij dat nu anders ziet, maar wij hebben niks tegen hem. Feit is dat zijn contract vandaag afliep." Grepdon benadrukt dat het niet de bedoeling is de cafetaria gedurende drie maanden te sluiten. "Wij zoeken nog een oplossing."

;