
De huidige paviljoentjes waar de verschillende leefgroepen van B.S.B.O. De Brug nu in ondergebracht zijn variëren in leeftijd van vijftig tot bijna twintig jaar. Een nieuwbouw is dus meer dan welkom. "De jongste paviljoentjes zijn hier zeventien jaar geleden als tijdelijke oplossing neergepoot. Gelukkig is het onderwijs dat gegeven wordt belangrijker dan de bakstenen waarbinnen dat gebeurt, maar nieuwe schoolgebouwen zijn echt wel noodzakelijk", vertelt directrice Ingrid Van den Heuvel. In het kader van het project 'Scholen voor morgen' werd gekozen voor een volledige nieuwbouw.
Daarvoor zullen begin 2014 twee nieuwe centrale gebouwen neergepoot worden op de huidige site. "Daarvoor moeten alle huidige paviljoentjes wel gesloopt worden." Om dat vlot te laten verlopen en geen problemen te hebben met de veiligheid, er moet namelijk ook wat asbest verwijderd worden, zullen de leerlingen gedurende twee jaar moeten verhuizen naar De Voorstad, het vroegere KTA, drie kilometer verderop in de Welvaartstraat in Aalst. Een hele verhuis waarvoor ongetwijfeld niet veel ouders staan te springen. "Het zal ongetwijfeld een ganse aanpassing zijn voor de organisatie om de kinderen te brengen en op te halen", reageert mama Anita Schoolmeesters.
De school zorgt echter voor een oplossing. "Onze bussen zullen in plaats van naar Erpe naar Aalst rijden en in de plaats krijgen we hier wel twee mooie nieuwe gebouwen, in skeletbouw omdat dat sneller gaat, voorzien van alle modern comfort en met liften. Het wordt een ganse vooruitgang voor de huidige twaalf pedagogische groepen. Zo zal de bib ook fungeren als pc-lokaal, komt er een goed uitgeruste kiné-ruimte en auti-klas. De crea-ruimte krijgt bovendien een ruim terras zodat de kinderen bij mooi weer buiten kunnen knutselen. Naast een ruime turnzaal en refter komt er ook een afzonderlijke eetruimte voor de leerlingen met autisme." Omdat die veel last hebben van geluidsprikkels is dat een heel goede zaak.
De hoofdingang blijft aan de Koebrugstraat. "Er komt wel een 'kiss & ride'-zone zodat de schoolbussen niet langer op de straat moeten wachten en er komen extra parkeerplaatsen." Achter de school komt een grote groene zone van meer dan 3.200 vierkante meter. "We hebben gekeken om de 178 leerlingen van Mere hier te huisvesten, maar daarvoor was er net te weinig plek. Die school zullen we dus in een later stadium moeten aanpakken", klinkt het. Het totale project in Erpe kost ongeveer 3,7 miljoen euro. Bedoeling is dat de leerlingen er terug terecht kunnen vanaf het schooljaar 2017-2018.