Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Voetbalacademie kent explosieve groeiBurst - De voetbalacademie van Burst valt in niets te vergelijken met een traditionele voetbalclub. De werking is opgebouwd rond sleutelwoorden als individuele training, educatie en techniek. Competitie, wedstrijden, bankzitters en afgeschreven spelers horen er niet tot de woordenschat. Een aanpak die loont, want sinds de start in 2007 steeg het aantal leden al van 8 tot 43 kinderen.

Enkele jeugdtrainers kwamen in 2007 op het idee om een voetbalacademie, naar het model van de voetbalscholen in Nederland, op te richten. "In het begin werden we wat vreemd bekeken. Men ging er van uit dat ons initiatief een snelle dood ging sterven, maar niets blijkt minder waar", vertelt secretaris Alex De Langhe. In de academie zijn momenteel 7 gediplomeerde trainers aan de slag. Zij begeleiden 43 jonge voetballertjes in kleine groepjes en brengen hun de nodige techniek bij.
"Op die manier vullen wij een belangrijk gat in van de traditionele voetbalclubs. Wij schrijven ook geen voetballertjes af en moeten niemand teleurstellen doordat we aan geen enkele club verbonden zijn en ook geen wedstrijden spelen. We brengen enkel op een plezierige en ontspannen manier techniek bij aan de jonge spelertjes. Het maakt voor ons niet uit of ze nadien een wedstrijd winnen of verliezen."

Volgens de voetbalacademie loont deze aanpak. "Iedereen komt elke week enthousiast opdagen en na een tiental lessen haal je onze leden er tijdens een match zo uit. Door mond aan mond reclame zien we ons ledenaantal ook gestaag stijgen en af en toe spotten we spionnen die onze oefeningen komen noteren." Intussen heeft de academie spelertjes van een tiental clubs. "Enkele leden zijn zelfs afkomstig uit Ternat en Teralfene. Op onze huidige locatie zitten we bijna aan het de maximumcapaciteit, daarom dromen we er stilletjes van om een tweede afdeling op te richten in het Brabantse."

Doordat de huidige trainers ook aangesloten zijn bij verschillende clubs, gaat men er ook van uit dat vlot nieuwe enthousiastelingen ingeschakeld kunnen worden. "Ondanks dat we van onze trainers eisen dat ze goed met kinderen kunnen omgaan, goed opgeleid zijn en zelf de technieken perfect beheersen, zien we geen problemen om andere trainers te vinden. Ook nu doen we geregeld beroep op invallers als een van onze vaste trainers niet kan en dat loopt heel vlot."

Educatief

Naast het praktische luik besteed de academie ook heel wat aandacht aan het educatieve luik naar trainers en ouders toe. Zo organiseert men op zondag 16 november van 10u tot 12u30 een gratis seminarie talentidentificatie, ontwikkeling en selectie van voetballers gericht op jeugdbegeleiders, in samenwerking met de sportdienst en het gemeentebestuur, in de raadzaal van het gemeentehuis langs de Oudenaardsesteenweg in Erpe-Mere.
Na een uiteenzetting door doctor Roel Vaeyens van de U.Gent volgt nog een debat met Frank Vercauteren, Gunther Schepens en Urbain Braems. De moderatie is in handen van Peter ’t Kint.
Meer info en inschrijven: http://www.voetbalacademie-net.be/ of 0498/65.99.61.

;