Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Merenaren helpen Hondurese familiesMere - Paul Iliano (63) en dochter An (39) uit Mere trekken op 15 oktober voor drie weken naar Honduras. Bedoeling is er de levenskwaliteit van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Voor Paul is het de derde keer op rij dat hij naar Midden-Amerika trekt. "De mensen hebben er niets, maar zijn gelukkig en altijd vriendelijk."

Toen Paul Iliano net op pensioen was, herinnerde zijn gewezen buurmeisje, Machteld Dhondt uit de Beekstraat in Mere, hem aan een belofte. "Machteld werkt voor een ontwikkelingsorganisatie in Honduras en is er getrouwd. Tijdens de geregelde contacten, had ik haar beloofd op bezoek te komen eens ik op pensioen was.” Toen het zo ver was, kreeg Paul dan ook een telefoontje met de vraag of hij zijn woord hield. In juni van 2006 trok hij voor de eerste keer naar het Midden-Amerikaanse Honduras. "Het is een prachtig land, met veel groene natuur en schitterende bergen. De bevolking is er heel arm, maar uitzonderlijk vriendelijk en behulpzaam."

Het werd een geweldige ervaring, want dankzij de man van Machteld die werkzaam is voor het plaatselijke Solidaridad, kwam hij terecht in Saint Francisco. Een plaatsje met amper 400 inwoners. Met de fondsen ingezameld bij familie, vrienden en buren  bouwde hij ter plaatse een huisje voor de plaatselijke gemeenschap op een stuk grond dat een boer afstond voor zijn dorp. "Het gebouwtje doet nu dienst als winkel en vergaderruimte. In het winkeltje verkoopt het dorp de weinige overschotten die er zijn aan voorbijgangers."

Merenaren helpen Hondurese familiesToen hij in 2007 terug trok, werd hij meteen vergast op een doopplechtigheid. "Tijdens mijn vorige bezoek was een van de vrouwen die meewerkte zwanger. Voor de doop had men op mijn terugkeer gewacht. Ik ben nu ook peter van een Hondurees meisje." Tijdens het tweede bezoek was ook buurman Julien Vandersteen meegereisd om 20 pato’s, betonnen opvangbakken voor water, te bouwen. "Helaas belandde Julien er in het ziekenhuis en konden we maar 14 gezinnen gelukkig maken met een pato." De pato’s zijn er broodnodig want soms komt er dagenlang geen water uit de bergen.

Wat dit jaar gerealiseerd zal worden, is nog niet zeker. "Er staan 4 projecten op stapel. We zullen zien wat we precies kunnen uitvoeren." Zo wordt er aan gedacht een echte vergaderzaal aan het winkeltje aan te bouwen. Is het de bedoeling de gezinnen die niet over een oventje beschikken, te helpen bij de bouw, en de toiletten, die er bestaan uit twee stokken, aan te passen naar een plank met een gat. Ook voor de boeren zijn er plannen. "We zullen zaden meenemen van aardappelen en courgettes en tonen hoe die te telen zijn."
Wie Paul en An wil steunen kan storten op rekening 293-7478268-11. "Voordeel is dat er geen tussenpersonen zijn. Alles komt dus integraal ten goede van de bevolking."

;