Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere/Melsele - Bij de hoofdzetel van elektronicaproducent Pioneer Europe in Melsele en in de afdeling in Erpe-Mere worden mogelijk 38 van de 210 jobs geschrapt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het zou enkel om bedienden gaan.

"Komende weken antwoord"

"Wij hebben ons herstructureringsplan vandaag aan de ondernemingsraad uitgelegd, en we verwachten een antwoord in de komende weken", aldus Marnix Somers, director Home Business. In het bedrijf in Melsele werken 210 mensen, bijna allemaal bedienden. De jobs van de drie arbeiders in Melsele staan niet op de helling, volgens Somers. Als reden voor de herstructurering haalt Pioneer de 'sterk concurrentiële markt van de vlakke beeldschermen binnen een zwakke economische context' aan.

"Slechte cijfers"

"De reden van de herstructurering zijn vooral de slechte cijfers voor alle producten, behalve de auto-producten", bevestigt Bart Leybaert van de socialistische vakbond. "Het is echter wel zo dat er geen arbeiders worden ontslagen en de productie op hetzelfde niveau blijft. Het zijn dus de bedienden die het moeten bekopen. Met minder krachten zal de werkdruk toenemen, of wordt er meer met onderaanneming gewerkt zoals nu al het geval is."

"Omscholing een optie"

Vooral bediendenjobs in de boekhouding en de IT, zowel in Melsele als in de afdeling in Erpe-Mere zullen moeten verdwijnen, zegt Leybaert. De directie heeft volgens hem de intentie om de sociale onderhandelingen binnen de 14 dagen af te ronden. "Dat is enerzijds wel goed, omdat de mensen dan snel duidelijkheid hebben. Maar we willen zeker proberen om zoveel mogelijk vaste krachten aan te houden, zodat ze eventueel via omscholing een andere functie kunnen vervullen die nu door interimkrachten of onderaannemers worden ingenomen."

Niet enkel boekhouding en IT

Bij de herstructurering wordt niet enkel gefocust op jobs in de boekhouding en IT. In de hele administratie zullen er afslankingen gebeuren, verduidelijkt director Home Business Marnix Somers.

"Het klopt dat er binnen de boekhouding en IT banen zullen moeten verdwijnen, maar we richten ons niet specifiek op deze sectoren. Ook bij de diensten in de commercial sales en marketing, de logistiek en de services, eigenlijk in de hele administratie zal er afgeslankt worden", aldus Somers.

347 jobs weg?

Door de herstructurering van de Pioneer Home Electronics-divisie staan in heel Europa 347 jobs op de helling. De plasma-tv-assemblagefabriek in het Britse Castleford kijkt tegen een sluiting aan, waardoor daar mogelijk 226 jobs verloren gaan. In diverse Europese filialen zouden nog eens 83 banen verdwijnen.

;