Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Beloftevolle start-up Mealhero wil met snelle én gezonde hap de markt veroverenErpe-Mere - Drie jonge ondernemers ontwikkelden een uniek concept om met een speciaal stoomtoestel, diepvriesingrediënten en een eigen app de sleur van het tijdrovende koken en zoeken naar ingrediënten te vermijden. “Het idee ontstond in 2015 op reis in Hongarije nadat we aan het klagen waren geen tijd te vinden om gezond eten te maken, overgeleverd waren aan de vettige snelle hap en stilaan moddervet werden”, lacht mede-oprichter Jeroen Spitaels uit Sint-Lievens-Houtem.

Een oud gezegde stelt dat de beste ideeën vaak op café ontstaan en dat was ook zo voor ‘Mealhero’. Jeroen, xxx en xxx studeerden samen aan de Vlerick Managementschool. Nadien gingen ze elk hun eigen weg in het bedrijfsleven en dat slorpte hun volledig op. “Om de vriendschap te onderhouden gingen we wel samen op reis. Daardoor is ons idee om op een eenvoudige en niet tijdrovende manier een gezonde maaltijd op tafel te toveren in Hongarije geboren.” Tussen het ontstaan van het idee en de opstart gingen ongeveer drie jaar. “Na onze klaagzang moest alles wat rijpen, maar uiteindelijk bleken we elkaar perfect aan te vullen. Xxx is van opleiding hardware ontwikkelaar. Hij ging aan de slag om een geschikt toestel te maken. Softwareontwikkelaar Xxx toverde alles samen op een app en mijn ervaring in het familiale vleesbedrijf gecombineerd met mijn opleiding marketing kwam goed van pas voor de rest.” Zo werd een crowdfunding opgestart om de markt af te tasten en de interesse was direct groot. “We zijn duidelijk niet de enigen die van oordeel zijn dat een snelle hap niet steeds vettig en ongezond moet zijn of dat een gezonde maaltijd veel voorbereiding moet vragen.”

Na maanden sleutelen, proberen en testen bij tal van kennissen verzamelde het trio voldoende kapitaal voor de echte start. “Investeerders en banken geloofden in ons opzet waardoor we probleemloos 900.000 euro startkapitaal verzamelden.” Sinds vorige zomer werkt het trio voltijds aan de ontwikkeling en gisteren gingen de eerste diepvriesingrediënten de deur uit. “We bieden verschillende boxen aan met vlees, vis, groenten, deegwaren en aardappelen die in functie van smaak en goesting met elkaar te combineren zijn. Onze app helpt bij de keuze en houdt meteen de stock in je diepvries bij.” Op die manier biedt Mealhero vandaag met 200 ingrediënten al 500 volwaardige maaltijden aan. Die bereiden gebeurt in een eigen stoommachine met een capaciteit van twee maaltijden verdeeld over drie afzonderlijke voedingscompartimenten. “Het etiket van de diepvriespakjes inscannen op het toestel volstaat om er voor te zorgen dat alles zonder verder omzien na 20 à 30 minuten gelijktijdig klaar is. Nadien past het toestel perfect in de vaatwas.”

Als uitvalbasis kozen de drie mannen voor de KMO-zone Evenbroekveld in Erpe-Mere. “We startten in Gent, maar de ligging hier is veel beter. Fabrikant xxx van onze toestellen zit aan de overzijde van de steenweg in het industrieterrein aan de hoofdzetel van Aldi, de vleeswaren komen toevallig van dichtbij en vanuit Houtem, Astene en Laarne is deze plek perfect bereikbaar. Bovendien zitten de meeste klanten in deze regio en kunnen we van hieruit vlot Vlaanderen, Brussel en Nederland bedienen.” Alle maaltijden worden in Erpe-Mere samengesteld en ingepakt. “De levering gebeurt op dinsdag- en donderdagavond tussen 17.30 en 22 uur door PostNL.”

De prijs van de maaltijden valt mee. “In functie van de bestelde hoeveelheid en de ingrediënten – zalm is duurder dan gehakt - betaal je tussen de 6 en 9 euro per persoon.” Het stoomtoestel kost xxx, xxx of xxx euro. “Voor die prijs zitten er ook 6, 12 of 50 maaltijden bij. Die 50 leveren we overigens op afroep zodat je vriezer niet meteen bomvol zit.” Meer info op www.mealhero.be.

;