Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

CD&V en N-VA doen volgende zes jaar gewoon verderErpe-Mere - De kiezer heeft de kaarten nauwelijks herschud in Erpe-Mere. CD&V blijft met voorsprong de grootste partij. N-VA levert terrein in, maar blijft nummer twee. Beiden beslisten al de komende zes jaar verder te besturen. Verrassend is het resultaat van Vlaams Belang. Dat wordt de derde grootste partij.

Zowel CD&V en N-VA gingen er procentueel op achteruit. Bij CD&V (39,4%) blijft dat beperkt tot -0,2% zonder impact op de 12 zetels van vandaag. N-VA (19,7%) verliest met 5,5% fors meer en moet twee zetels inleveren waardoor nog 5 raadsleden overblijven. Samen vormt dat nog steeds een comfortabele meerderheid van 17 zetels op 25 waardoor beide partijen snel tot een akkoord kwamen. Opvallend is de terugval in aantal voorkeurstemmen bij CD&V. Burgemeester Hugo De Waele moest het met 263 bolletjes minder stellen. De kiezer gaf dus een duidelijk signaal om in te zetten op verjonging. “En dat is goed”, reageert een tevreden burgemeester Hugo De Waele.

Bij N-VA beseft men dat hergroeperen noodzakelijk is. “De twee zetels die vertrokken met de oprichting van STERK! konden we niet recuperen. We kregen wel veel meer naamstemmen, maar moeten toch verder aan onze bekendheid en verjonging werken”, beseft schepen Reinold De Vuyst. De man wordt vanaf 2019 eerste schepen en krijgt daarbij in het college  gezelschap van partij- en dorpsgenote Gerda Van Steenberghe.

Vlaams Belang komt spectaculair terug. De partij is de nieuwe nummer drie met 11,4% van de stemmen waardoor de partij meteen van nul naar drie zetels springt. “We zijn supercontent met ons resultaat. Een zetel was het doel, twee de slagroom en de derde is de kers op de taart”, reageert lijsttrekker Guy Van Londersele.

Sp.a-Groen slaagde er in om met een lijst van amper 12 kandidaten een tweede zetel te veroveren. “Een droomscenario en een beloning voor een consequente en constructieve oppositie die ik voortaan samen met mijn collega van Groen zal voeren.”, reageert een tevreden Anja Vanrobaeys.

Nieuwkomer STERK! behaalde één zitje. “We zijn heel tevreden met dit superresultaat. Uiteraard hoopten we op meer, maar met dit resultaat bestaat onze partij nu officieel en kunnen we er echt voor gaan”, aldus Reinout Janssens.

Ontgoocheling is dan weer te horen bij Hedwig Redant die als enige verkozen werd voor L.E.F. “Ik had dit niet verwacht en begrijp er niets van”, stelt die. Spijt van het geruzie met Open Vld heeft hij niet. “Samen waren we sterker geweest, maar men wou absoluut Ive Callaert aan boord houden.”

De liberalen van Open Vld zijn de grootste verliezers. Zij gaan van 5 zetels naar 1.

;