Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Toekomst Pimboli in gevaarErpe-Mere - Het gaat niet goed met de voor- en naschoolse opvang Pimboli in Erpe-Mere. Tijdens de zomermaanden was de bezetting optimaal maar gedurende het schooljaar maken nauwelijks kinderen gebruik van de opvangplaats. Hierdoor zag Pimboli vorig jaar de subsidies al dalen en riskeert ook het aantal beschikbare opvangplaatsen in de schoolvakanties te verminderen.

"Het probleem is dat de scholen, behalve die van Aaigem, niet staan te springen om met Pimboli in zee te gaan en dat de reeds lang beloofde tweede antenne er maar niet komt", stelt sp.a-raadslid Anja Vanrobaeys. Verder klagen de buren van de opvangplaats over de hinder die de kinderen tijdens de vakanties veroorzaken. "Tijdens het jaar valt de hinder goed mee, maar op woensdagnamiddagen en tijdens de schoolvakanties is het hier niet te houden", vertelt buur Willy Coppens. "Toen de kinderen deze vakantie een uitstapje naar het bos maakten was het hier twee uur rustig. Nadien kieperden ze echter massa's takken over de omheining." Andere buren stellen echter dat de overlast wel meevalt.

Twee problemen

"Pimboli wordt met twee afzonderlijke problemen geconfronteerd", geeft schepen van sociale zaken Marc De Lat toe.  "Enerzijds hebben we een probleem om onze subsidies te behouden. Doordat de bezetting tijdens het schooljaar, in tegenstelling tot de schoolvakanties, ondermaats is, halen we de gemiddelde bezettingsgraad niet en worden onze subsidies naar beneden bijgesteld. Op termijn brengt dat inderdaad de toekomst van de naschoolse opvang in gevaar. Een samenwerking met de scholen zou er kunnen voor zorgen dat er meer kinderen van de voor- en naschoolse opvang gebruik maken, maar alle scholen richten momenteel een eigen opvang in. Anderzijds is er een conflict tussen Pimboli en de buren, maar wie daar gelijk heeft durf ik niet te stellen." Feit is dat buurtbewoners het gemeentebestuur al tweemaal voor de vrederechter brachten en dat het bestuur er plechtig beloofde een alternatief onderkomen te zoeken voor de kinderen. "Het is dan ook schrijnend om te zien dat er een jaar later nog steeds geen oplossing is. Dit bewijst voor mij de onwil van het bestuur om tot een oplossing te komen", aldus Vanrobaeys.

Perfect in regel

De Lat nuanceert de aantijgingen."Het huidige gebouw voldoet aan alle voorwaarden en het is niet evident om snel een tweede locatie - die eveneens voldoet - te vinden, maar we blijven zoeken." Indien er niet snel iets uit de bus komt, vreest de schepen wel voor het einde van de voor- en naschoolse opvang. "Als we geen oplossing vinden voor de problemen zal er niets anders opzitten dan Pimboli op te doeken of een stille dood te laten sterven." De buren zouden dat laatste alvast niet erg vinden.

;