Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Filmploeg strijkt neer in RVT MeredalMere - Rusthuis Meredal in de Vijverstraat in Mere werd gisteren omgetoverd tot een heus filmdecor. Een 38-koppige filmploeg streek in het rusthuis neer om opnamen te maken voor de film 'De Helaasheid der Dingen' naar de roman van Dimitri Verhulst.

Dinsdagmorgen was het al om 6 uur 's morgens een drukste van jewelste aan rusthuis Meredal in Mere. De filmploeg van de jonge Vlaamse cineast Felix van Groeningen sloeg voor een dag de tenten op in het rusthuis in de Vijverstraat voor de verfilming van 'De Helaasheid der Dingen'. Daarin wordt het verhaal verteld van Gunther Strobbe die, samen met zijn vader Celle en zijn drie nonkels, inwoont bij zijn grootmoeder Meetje. In Mere werd een scène ingeblikt met actrice Gilda De Bal, die de rol van meetje speelt, terwijl ze haar laatste dagen slijt in het rusthuis. Enkele rusthuisbewoners uit het Gentse, evenals enkele bewoners van de dementenafdeling van het rusthuis zelf, mochten figureren.

Figuranten

"Alle opnames van de film spelen zich in de regio af maar toch is het toeval dat de ploeg hier beland is", vertelt Lenny Van Wesemael, verantwoordelijke voor de figuranten. "Eén van de mensen die instaat voor het zoeken van de locaties heeft hier een familielid. Door die toevalligheid was de keuze snel gemaakt." Dat er ook figuranten uit het Gentse zijn, heeft dan weer te maken met Lenny's vorige opnames. "Enige tijd terug maakte ik in rusthuis Zonnebloem in Zwijnaarde opnamen. De mensen die ik daar leerde kennen, heb ik dan ook aangesproken."

Organisatie

Rusthuisdirecteur Herwig Lievens was alvast onder de indruk. "De organisatie van zo een filmploeg is indrukwekkend. Meer dan dertig mensen staan hier in voor de opnames. Om alles in goede banen te leiden, werkt vandaag een personeelslid full-time voor - en betaald door - de filmploeg. Die zorgt er voor dat de bewoners zich op hun gemak voelen en kan helpen waar nodig. Daardoor valt de last voor ons best mee", vertelt de directeur. "Voor één dag is dat te doen maar langer zou toch niet lukken."

Dementen

Tijdens de voormiddag werden de scènes opgenomen in een eenpersoonskamer. 's Middags werden beelden geschoten in de bewonerszalen. Doordat er expliciet gevraagd werd de bewoners van de dementenafdeling in beeld te brengen, dienden de familieleden van de bewoners hun toelating te geven. "Doordat onze dementen zich niet realiseren dat ze gefilmd worden en ook geen toelating kunnen geven, hebben we alle families aangesproken. In totaal waren de families van achttien dementen akkoord. Twee families hebben geweigerd", vertelt de directeur, die best fier is dat zijn rusthuis uitgekozen werd voor de opnames. "Al hebben we niet echt nood aan reclame aangezien we met een wachtlijst moeten werken", lachte de directeur.

;