Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Ottergem - Kattenhouders in de Rijkhofstraat en Ottergemdorp in Ottergem halen opgelucht adem. In de buurt verdwenen geregeld katten. Maar nu er een kattenval ontdekt en meegenomen werd, zou 'de plaag' voorbij moeten zijn.

Het was dierenorganisatie BLID, die de kat de bel aanbond. «Sinds enige tijd verdwijnen er in de buurt van de Rijkhofstraat in Ottergem veel katten», zegt voorzitter Dirk Blanchart. «Vorig jaar werd er op een grasperk een kat aangetroffen met een gebroken rug. De dierenarts moest het dier laten inslapen.»

"Er was al een vermoeden wie de dader was en enkele dagen geleden kwam er duidelijkheid. Buren ontdekten in de tuin van de man een vangkooi. Hij lokte de katten met voedsel. Wat er daarna met de dieren gebeurde, weten we niet, vermoedelijk werden ze om het leven gebracht."

'Het is al lang bezig', begint Roberta Rottiers. '«Eerst werden de dieren vergiftigd. Vorige week stond er een vangkooi tegen mijn haag en daar zat een kat in. Nadat BLID de politie op de hoogte bracht, is de vangkooi weggenomen. De mensen uit de buurt moesten lange tijd hun huiskatten binnen houden, anders riskeerden ze hun dier kwijt te geraken. Er moet nu toch actie worden ondernomen. Ik ben blij dat mijn eigen kat niet ver loopt. Die blijft meestal in huis. Het is een Siamese kat met stamboom, een hele dure kat dus.'

Buurtbewoner Betty Van Boxstael heeft wel een kat die heel vaak in de omgeving op verkenning trekt. Haar kat Modest is dus aan de dood ontsnapt. "We zijn gerustgesteld, nu de vangkooi weg is. De dieren verdienen dat niet, of het nu huiskatten of zwerfkatten zijn. We wisten nooit zeker wie de katten uitroeide maar met de ontdekking van de vangkooi zijn er nu toch bewijzen. Ik denk dat die katten weg moesten omdat ze een bedreiging zijn voor de duiven en vissen van de man."

De man bij wie de vangkooi aangetroffen werd, Jules Van der Snick, weet nergens van. "Het klopt dat er hier veel zwerfkatten in de omgeving lopen maar dat doet me niets. Ik heb daar geen last van", verzekert hij. "De politie is langsgeweest en ik heb mijn verklaring afgelegd. We zullen nu zien wat er verder gebeurt. Maar ik ontken dat ik katten heb gevangen. Ik zie graag beesten en heb zelf duiven, vogels, honden en kippen. Mijn dieren worden allemaal goed verzorgd. Ik ben nooit eerder met de politie in aanraking geweest en nu gebeurt dit. Ik denk dat er iemand in de buurt mij viseert."

Twee teams bezig met onderzoek

Zonechef Patrick De Schutter van de politiezone Erpe-Mere/Lede laat weten dat de politie de zaak opvolgt en de gepaste maatregelen zal treffen. We hebben een proces-verbaal opgesteld aan de hand van wat onze mensen vanop de weg konden zien. Maar we konden moeilijk bij de betrokkene 's avonds laat binnen vallen zonder huiszoekingsbevel. Dat betekent niet dat we de zaak zo laten. Twee teams zijn bezig met een onderzoek, ook ter plaatse, om de hele zaak in kaart te brengen. We nemen ook de nodige maatregelen in het kader van het onderzoek.

;